Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η υποκρισία από ποιούς “Ράμπο” διώκεται;


Έγιναν αυτή την εβδομάδα δύο σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η πρώτη αφορά την ανάθεση στους “Ράμπο” του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, της δίωξης της μεγάλης φοροδιαφυγής και των σκανδαλωδών προμηθειών στα νοσοκομεία, και η δεύτερη το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων Δημήτρης Γεωργακόπουλος, θα εξετάσει με το μικροσκόπιο τα εισοδήματα ενός εκατομυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και θα εισπράξει το 2011 το ιλιγγιώδες ποσό των 400 εκατομυρίων Ευρώ, το ποσό δηλαδή το οποίο αναγράφεται στο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κάθε προσεκτικός παρατηρητής των δημόσιων συζητήσεων για τα φορολογικά θα διαπίστωσε οτι από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης γίνεται μια προσπάθεια να προσωποποιηθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, να βρεθούν τέλος πάντων οι ένοχοι, να τελειώνουμε. Με αυτό τον τρόπο η καταλληλότητα της φορολογικής νομοθεσίας, η τρέχουσα λειτουργία του συστήματος είσπραξης των φόρων, και οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της κατανομής του εισοδήματος μετατρέπονται σε δευτερεύοντα θέματα. Από αυτή τη σκοπιά, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Γνωστός για τις επιτυχίες του σε ότι αφορά άλλα οικονομικά εγκλήματα, όπως το εμπόριο λευκής σαρκός, ή το εμπόριο ναρκωτικών, που ανθούν κάτω από τη μύτη των διμοιριών του, και ακούραστος επίσης διώκτης των επιχειρηματιών που οργανώνουν απόπειρες δολοφονίας κατά συνδικαλιστών, καλείται να δοκιμαστεί στο νέο πεδίο των πολύ, μα πολύ, πλουσίων φοροφυγάδων.
Σε οτι αφορά τους στόχους της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι εύκολο να διαπιστωθεί οτι ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, έμπειρος στα θέματα του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με τους ναΐτες του Ντομινίκ Στρος Καν, υποτιμάνε την δυνατότητα που έχει σήμερα ένας έλληνας πολίτης να κάνει κάποιους υπολογισμούς σχετικά με τον στόχο της φορολόγησης κατά 400 εκατομύρια Ευρώ επιπλέον του 1.000.000 των ελεύθερων επαγγελματιών, που όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο θα γίνουν 600 εκατομύρια ως το 2013. 
Πρώτη παρατήρηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (έτος 2007) οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 81,5% του συνολικού εισοδήματος και πληρώνουν το 78,7% των φόρων, και άρα οι λοιποί φορολογούμενοι πληρώνουν μόνο το 22,3% των φόρων. Αν προσθέσουμε στη φορολογία των λοιπών τα 600 εκατομύρια Ευρώ του Μνημονίου τα ποσοστά αυτά αλλάζουν ως εξής: 73% οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και 27% οι λοιποί. Δεν πρόκειται για συγκλονιστική αλλαγή, από τη στιγμή κυρίως που το Μνημόνιο προβλέπει μεταφορά πόρων σε βάρος του κόσμου της εργασίας για την ίδια περίοδο, που πλησιάζει τα 6 δις Ευρώ, και ισοδυναμεί με τον διπλασιασμό της φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων ως σύνολο!
Δεύτερη παρατήρηση
Αν κοιτάξουμε τις στατιστικές του εισοδήματος που η ελληνική στατιστική υπηρεσία στέλνει στη Eurostat, μπορούμε να δούμε πιό καθαρά περι τίνος πρόκειται. Το μέσο ετήσιο (πραγματικό) εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων και εργοδοτών (το 2007) είναι σχεδόν 19.000 Ευρώ και αφορά 1.541.000 άτομα, ή συνολικά ένα εισόδημα που ξεπερνάει τα 29 δις. Άν εισπραχθούν 600 εκατομύρια Ευρώ επιπλέον, σημαίνει οτι η φορολογία αυτών των εισοδημάτων αυξάνεται κατά 0,2% του πραγματικού εισοδήματος, ενώ θα μπορούσαν προφανώς να εισπραχθούν ορισμένα δις επιπλέον. Η φορολογία εισοδημάτων και πλούτου είναι στην Ελλάδα στο κατώτερο σημείο της Ευρωζώνης (το 2008) με 7,7 % του ΑΕΠ σε σύγκριση με 13,5 στην Ευρώπη των 15. Η διαφορά αυτή ισοδυναμεί στην Ελλάδα με 14,5  δις Ευρώ!
Τη στιγμή που ακούμε από κυβερνητικά χείλη καθημερινά για την αναγκαιότητα των θυσιών, πού “όλοι” πρέπει να κάνουμε, κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Η πραγματικότητα μας δείχνει οτι οργανώνεται μια τεραστίων διαστάσεων αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα γίνεται μια εξίσου ορατή προσπάθεια να παρουσιαστούν μηδαμινές φορολογικές επιβαρύνσεις των υπολοίπων φορολογουμένων, και θεαματικές αστυνομικές επιχειρήσεις σύλληψης φοροφυγάδων, ως αποδείξεις της επιμονής και αποτελεσματικότητας συντετριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η ιστορία της κρίσης έμαθε ως τώρα στον πολύ κόσμο τις απλές αρχές του μαρξισμού. Αν συνεχίσουν έτσι οι διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας θα κατορθώσουν να διαδόσουν εξίσου πλατειά και τις στοιχειώδεις αρχές της αναρχικής θεωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου