Είναι γνωστή και καθημερινά επιβεβαιωνόμενη η δυσπιστία τους αριστερού ανθρώπου σχετικά με την κλιματική αλλαγή: σε ένα χώρο που εξ ορισμού θεωρεί οτι έχει πλέον μάθει τα βασικά και κατέχει τα κλειδιά της παρελθούσας, παρούσας και μελλοντικής γνώσης, όλη αυτή η συζήτηση για το περιβάλλον που αποτελεί προτεραιότητα, ή για τους κλιματολόγους οι οποίοι “γνωρίζουν”, χωρίς να είναι κάν μαρξιστές, δεν πείθει σχεδόν κανένα, ή καλύτερα προκαλεί ακόμα και σήμερα ειρωνικά χαμόγελα.
Δυστυχώς όμως σύντροφοι τα άρθρα που διαβάζετε στις αγαπημένες εφημερίδες σας, ή στο διαδίκτυο, τα οποία επιβεβαιώνουν τις αμετακίνητες απόψεις σας για το θέμα, προέρχονται από πηγές τις οποίες δεν θέλετε να γνωρίζετε: από τα μεγαλύτερα think tanks του νεοφιλελελευθερισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από αυτούς που ξεκίνησαν με τις εκστρατείες για τη δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, συνέχισαν με τον “Πόλεμο των Άστρων” του Ρήγκαν και την εκστρατεία για την τρομακτική δύναμη πυρός της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης, και τώρα πουλάνε τις υπηρεσίες τους βιομήχανους και πετρελαιάδες που θέλουν να υπονομεύσουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές.
Σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο Merchants of Doubt (οι έμποροι της αμφιβολίας), οι Erik Conway και Naomi Oreskes, ιστορικοί των επιστημών, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας 5 ετών, που δείχνει οτι οι ίδιοι άνθρωποι έχουν εμπλακεί από τη δεκαετία του 50 σε αυτή τη μπίζνα της αμφιβολίας. Πρόκειται για τα think tanks που τροφοδοτούν επίσης την αμερικανική δεξιά με ιδέες και επιχειρήματα, εδώ και μερικές δεκαετίες: τα George C. Marshall Institute, American Enterprise Institute, Heritage Foundation, Competitive Enterprise Institute, κ.α.
Μια αποφασιστική ώθηση δόθηκε σε αυτό το εμπόριο κατά τη δεκαετία του 80, επί Ρήγκαν, όταν οι υποστηρικτές του “Πολέμου των Άστρων”, ενός εξωφρενικού εξοπλιστικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής, δημιουργούν το George Marshall Institute, το οποίο έχει μετατραπεί στην βασική πηγή παραπληροφόρησης σε θέματα κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 30 χρόνια.
Εξάλλου σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι “έμποροι της αμφιβολίας”, οι οικολόγοι είναι σαν τα καρπούζια: πράσινοι απέξω και κόκκινοι από μέσα. Γι αυτούς οι περιβαλλοντολόγοι έχουν μια κρυφή αντζέντα. Γενικώς οι εκστρατείες των νεοφιλελεύθερων think tanks έχουν αποτελέσματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία πιστεύει οτι υπάρχει πρόβλημα, αλλά πιστεύει συγχρόνως οτι οφείλεται στην τρύπα του όζοντος, και έχει πειστεί οτι οι επιστήμονες είναι στην πραγματικότητα διχασμένοι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στο χώρο της ελληνικής αριστεράς οι εκστρατείες αυτές είχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Να και ένα αρθράκι που δείχνει τους πολικούς πάγους (στον Αρη) να μειώνονται δραστικά τα τελευταία χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2003/07aug_southpole/
Να και ένα άρθρο της Εστίας από το 1900:
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/07/blog-post_21.html
Kαι να και το εξώφυλλο του TIME το 1973. Η πρόβλεψη ΟΛΩΝ τότε ήταν ότι μπαίνουμε σα φάση παγετώνων και θα πεθάνουμε.
http://www.time.com/time/covers/0,16641,19731203,00.html
Το 1973, ευτυχώς είμουν σίγουρος ότι είμαι αριστερός, και το ερμήνευσα σαν την δικαιολογία του συστηματος για τους πολέμους στην Μέση Ανατολή.
Τώρα,δεν είμαι "αριστερός" αν και δεν ξέρω πια τι σημαίνει η λέξη, και με το χέρι στην καρδιά σου λέω τα εξής.
1. Μπορεί να αλλάζει το κλίμα, αλλάζει περίεργα τα τελυταία χ εκατομμύρια χρόνια. Μην είσαι σίγουρος ότι αλλάζει, υπάρχει σοβαρό οικονομικό κίνητρο από το πολύ μεγάλο κεφάλαιο να αλλάζει το κλίμα. Νέα θρησκεία. Μηχανισμός υποταγής στην Νέα Γερμανία μετά το τέλος της ΕΣΣΔ, και κυρίως πίεση σε Κίνα και Γ' κόσμο.
2. Αν αλλάζει, μην είσαι σίγουρος ότι η αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Δεν αποκλείεται να είναι αλλά μεταξύ ηλιογενούς και ανθρωπογενούς θα έλαγα τοι πρώτο. Τα τελευταία 200 χρόνια ο πληθυσμός έχει εκραγεί σαν αποτέλεσμα του καλού κλίματος που έχουμε και φυσικά της κατανάλωσης πολλής ενέργειας και τεχνολογικών εξελίξεων. Αλλά βασικά φαγητό και καλός καιρός. Οι πληθυσμοί μειώνονται με το κρύο, όχι την ζέστη.
3. Αν αλλάζει, (και αν είναι ανθρωπογενης, η αλλαγή) η Γερμανική προπαγανδα λέει "πρέπει και μοορούμε να κάνουμε κάτι". Στο "πρέπει" αντιδρώ. "Πρέπει" είναι από αφεντικά σε δουλοπάροικους. Το "μπορούμε" το αμφισβητώ. Τα στοιχεία από την ίδια την Γερμανία και την Δανία δείχνουν ότι όλα τα αιολικά που έχουν βάλει ούτε μείωσαν εισαγωγές καυσίμων, ούτεμείωσαν CO2. Ακρίβυναν το ρεύμα.
4. Φίλε εδώ είναι απλό.
(α)Κάνουν νόμο για φόρο στο κάρβουνο (μόνο στην Ευρώπη πλέον)
(β)Πλύση εγκεφάλου ότι πυρώνει ο πλανήτης
(γ) Αγόρασε Γερμανικά πράγματα για να γλυτώσεις τον φόρο, και θα σώσεις και τον πλανήτη.
(δ) Πληρωνε 3-4 φορές πάνω το ρεύμα για αυτό.
(ε) Πούλα το αιολικά στην Γερμανική ΔΕΗ, πήρες και λεφτά (εξακολουθείς να πληρώνεις το καπέλο)
(στ) Η Γερμανική ΔΕΗ απαλάσσεται από τον φόρο στο κάρβουνο
Αποτέλεσμα: Έδωσες το βουνό σου. Πληρώνεις καπέλο στο ρεύμα (100% θα ανέβει αν κάνουν αυτό που λένε). Δεν κερδίζει τίποτα η ΔΕΗ. Πούλησε ο Γερμανός μηχανήματα. Κερδίζει φτηνό ρεύμα (χωρίς φόρο κάρβουνου ο Γερμανός καταναλωτής)
Και οι Εθνικοί αμφέβαλαν ότι ο Χριστιανισμός σωζει ψυχές, αλλά τους "έπεισαν" και από τότε πληρώνουν συγχωροχάρτια. Ίδιο πράγμα.
Τα σέβη μου.